Blogs
Bindingsangst: Wat is het en wat doe je eraan?
Vind jij het lastig om een vaste relatie aan te gaan? Dan zou het best weleens kunnen dat je bindingsangst hebt. Er wordt gezegd dat maar liefst 40% van alle…
Onderbroken uitreiking: wat als je kind bent gestopt met uitreiken naar je ouders
Het ontvangen van liefde en zorg van je ouders is een essentieel onderdeel van jouw leven. Als kind ben je instinctief geprogrammeerd om uit te reiken naar je ouders voor…
Heb je het gevoel dat je alles alleen op moet lossen?
Heb je het gevoel dat je alles in het leven alleen op moet lossen? Denk je in jezelf vaak: ik los dit alleen wel op. Als je geleerd hebt dat…
Pieker je veel: wat als je jouw gedachten niet meer kunt stoppen?
Heb je steeds maar weer dezelfde gedachten? Over wat er zou kunnen gebeuren? Of voer je in je hoofd gesprekken die je eindeloos herhaalt? Als dit jou bekend in de…
Aantrekken en afstoten in relaties: Wat betekent dit voor jou?
Herken jij de dynamiek van afstoten en aantrekken in jouw relatie? Het is een dynamiek die zich vaak laat zien in de liefdesrelatie waar je in zit. Het gaat hierbij…
Emotioneel afwezige ouders: wat heeft dit voor invloed op jouw leven?
Worstel je met het feit dat jouw ouders emotioneel afwezig zijn geweest in jouw jeugd? Loop je in je dagelijks leven vast of worstel je met een bepaald patroon? Dit…
Pleasegedrag: wat als je andere mensen pleased ten koste van jezelf?
Ben jij een echte peoplepleaser, sta jij altijd klaar voor andere mensen zelfs als je dit in de kern helemaal niet wilt. Please jij andere mensen ten koste van jezelf?…
Ik voel niks: wat als je moeite hebt om te voelen?
Vragen mensen in jouw omgeving weleens: ‘maar wat voel je daar dan bij’. En weet je dan niet wat je moet antwoorden omdat je niets voelt. Heb je het gevoel…
Angst voor afwijzing: ben jij bang om afgewezen te worden door anderen?
Niemand vindt het leuk om afgewezen te worden. Toch gebeurt het iedereen. Alleen niet iedereen gaat hier op dezelfde manier mee om. Afwijzing is pijnlijk. Wanneer je vaak met afwijzing…
Worstel jij met schuldgevoelens: wat als jij je makkelijk schuldig voelt?
Voel jij je weleens schuldig zonder duidelijke reden? Of merk je dat je jezelf constant verwijt dat je niet genoeg doet, niet goed genoeg bent of dat je anderen teleurstelt?…
Resoneren tijdens een familieopstelling: wat is het en hoe werkt het?
Eerder schreef ik een blog over wat resoneren nu precies betekent. In deze blog ga ik je uitleggen hoe je resoneren terugziet binnen familieopstellingen. In deze blog maak ik onderscheid…
Wat is resoneren? Ontdek de betekenis van resoneren
Toen ik jaren geleden startte met mijn opleiding familieopstellingen vlogen de onbekende termen mij om de oren. Al snel werd mij gevraagd: “Resoneert het?” Reso-wattes, dacht ik. Als teacher en…
Overgenomen overtuigingen: wat zijn het en hoe kom je er los van?
Zonder dat we het doorhebben spelen overgenomen overtuigingen een prominente rol in ons leven. Wanneer jij echt jezelf wilt zijn, wilt stoppen met al die irritante patronen en nu eindelijk…
Ik durf geen grenzen aan te geven: hoe leer ik om gezonde grenzen aan te geven?
Je kent het gevoel vast wel: iemand vraagt iets van je en diep vanbinnen wil je ‘nee’ zeggen, maar er komt toch een ‘ja’ uit je mond. Waarom is dat…
Hoe doorbreek je jouw patronen voor eens en altijd: de ultieme gids!
Het lijkt allemaal zo moeilijk, echt gelukkig zijn en een leven leiden dat echt helemaal bij je past. Gewoon een leven waarin jij je niet druk maakt om wat anderen…
Hoe zijn familieopstellingen ontstaan?
Bert Hellinger heeft de methode van de familieopstellingen eind jaren ‘80 ontwikkeld. Hij was een Duitse psychotherapeut en filosoof die zijn werk baseerde op verschillende therapeutische benaderingen, waaronder familietherapie, systeemtherapie…
Ik doe wat er van mij verwacht wordt: zo kom je hiervan af!
Veel vrouwen ervaren druk om aan bepaalde verwachtingen te voldoen, zowel vanuit de maatschappij als vanuit hun omgeving. Ze voelen zich gevangen in een eindeloze cyclus van het voldoen aan…
Familieopstelling met poppetjes: ontdek de magie van tafelopstellingen
Een familieopstelling is een waardevolle manier om achter onderliggende dynamieken en patronen binnen jouw familiesysteem te komen. De meest bekende manier van een familieopstelling is een opstelling met representanten. Representanten…
Top 5 diepgewortelde overtuigingen en de gevolgen daarvan voor jouw leven
Heb je er wel eens over nagedacht waarom collega 1 op kantoor helemaal in de stress is als de manager boos over de afdeling loopt, terwijl collega 2 gewoon rustig…
De 10 grootste gevolgen van parentificatie!
Wanneer je als volwassen vrouw last hebt van terugkerende patronen zoals geen grenzen kunnen stellen, over verantwoordelijk zijn, continu voor andere zorgen of een slecht zelfbeeld hebt, dan is de…
Wat is een familieopstelling?
Jaren geleden kwam ik in contact met familieopstellingen en eerlijk? Ik vond het nogal een vaag gebeuren. Ik snapte niet zo goed hoe het nu precies werkte en dat maakte…
Imposter Syndroom: wat als je bang bent om door de mand te vallen?
Ben jij onzeker over je prestaties, ben je bang dat je ooit door de mand valt of denk je dat jouw successen zijn toe te schrijven aan toeval dan ben…
Wat is een familieopstelling met representanten?
Familieopstellingen, ook wel bekend als systemische opstellingen of familieconstellaties, is een therapeutische methode die ons helpt de dynamiek binnen onze families en andere sociale systemen te begrijpen. In deze blog…
Parentificatie: het volwassen worden vanuit een vroegere leeftijd
Wanneer je als vrouw op volwassen leeftijd je snel verantwoordelijk voelt, het lastig vindt om je eigen grenzen aan te geven, jezelf gemakkelijk opoffert, moeite hebt om hulp aan te…
Familieopstelling met representanten, poppetjes of vloerankers: wat is het verschil?
Een familieopstelling kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, elk met zijn eigen specifieke kenmerken. Wanneer je een familieopstelling overweegt is het handig om te weten wat het verschil is. De…
Wat zijn overlevingsmechanismen en waarom is het inzicht hierin zo belangrijk?
Ons systeem zit handig in elkaar: we hebben een overlevingsmechanisme als iets emotioneel te heftig voor ons wordt. Er ontstaat dan gedrag dat ons doet overleven, zodat we emotioneel niet…
Het shiften van je gedachten: wat is het en hoe doe je het?
Wanneer je mij volgt via Instagram of mijn podcast luistert, hoor je het mij vaak zeggen: shiften maar! Als je net kennis maakt met mij heb je misschien geen idee…
Onbewuste basisovertuigingen: wat zijn het en hoe herken je ze?
Elke keer weer stap je in hetzelfde patroon: je zegt ja terwijl je eigenlijk nee bedoeld, je past je aan, spreekt je niet uit om de lieve vrede te bewaren…
Je voelt je kut door wat je denkt: niet door wat anderen zeggen
Het gevoel dat we ‘kut’ noemen, wijzen we vaak toe aan anderen of bepaalde situaties, maar meestal komt het door onszelf. Jij bepaalt namelijk jouw reactie op de situatie waar…
Emotionele wonden: wat zijn het en hoe herken ik ze?
De oorsprong van je huidige problemen is terug te leiden naar je wonden of negatieve basisovertuigingen. Ik geef je een aantal voorbeelden waar je nu mogelijk tegenaan loopt: Wat je…