De prikkelemmer: heb jij inzicht in wanneer je overprikkeld bent?
Reageer je soms geรฏrriteerder dan je wilt op je omgeving? Ben je makkelijk overprikkeld en wil je een tool die je helpt om hier grip op te krijgen. In mijn coaching maak ik altijd gebruik van de prikkelemmer. Dit is een tool die je helpt om grip te krijgen op je eigen overprikkeling en het gedrag wat daarbij hoort.
In dit artikel leg ik je uitgebreid uit wat de prikkelemmer is en hoe je deze tool inzet in je dagelijks leven.
Wat is de prikkelemmer?
Je prikkelemmer zegt iets over hoe overprikkeld je bent. Hieronder zie je de zogenaamde prikkelemmer.
Als prikkels goed te verwerken zijn, dan zit je in de groene fase. In deze fase kun je rustig en kalm reageren op situatie.
Wanneer de prikkels zich opstapelen en je niet ontprikkelt dan kom je in de oranje fase. In deze fase vult jouw emmer zich al. Je merkt het doordat je soms geprikkeld reageert. In feite ga je hier stapje voor stapje al over je eigen grenzen.
Doe je dit te lang dan kom je in fase rood. Je bent dan simpelweg overprikkeld. Je systeem geeft aan: tot hier en niet verder. Vaak merk je dit doordat je geprikkeld bent, je irriteert of dingen niet meer willen.
Het is belangrijk dat je leert te herkennen wanneer je prikkelemmer vol zit. Dit heeft invloed op hoe jij je voelt namelijk. Is je emmer vol dan ben je overprikkeld en heb je minder incasseringsvermogen.
Waardoor raak je overprikkeld?
Voor iedereen werkt het vullen van de prikkelemmer anders. Je prikkelemmer kan vollopen doordat:
โณ Je lang in sociaal gezelschap bent
โณ Je last hebt van geuren, geluiden of licht
โณ Je sociaal wenselijk gedrag moet laten zien
โณ Je iets moet doen wat je niet leuk vindt
โณ Je te weinig beweegt
โณ Je geen moment op de dag voor jezelf hebt
โณ Je naar de supermarkt moet waar het druk is.
โณ Ongezonde voeding
Wat gebeurt er als je overprikkeld bent?
Je wordt er meestal niet gezelliger op als je overprikkeld bent. Iedereen laat ander gedrag zien, maar een paar voorbeelden. Voor iedereen is dit anders:
โณ Je trekt je terug
โณ Je wordt superchagrijnig
โณ Je gaat zitten mokken
โณ Je reageert kortaf
โณ Je wordt heel druk
โณ Je zit te mopperen op alles en iedereen
โณ Je hebt zin om iets stuk te gooien
Hoe pas ik de prikkelemmer praktisch toe in mijn eigen leven?
Mijn kinderen en ik werken alle drie met een prikkelemmer. Deze hangt als een tekening op de koelkast. We hebben hierin opgeschreven waar we overprikkeld van raken, maar ook wat we nodig hebben om ontprikkelen.
Als de prikkelemmer vol zit kan ik zeggen: โ๐๐ ๐ฉ๐ซ๐ข๐ค๐ค๐๐ฅ๐๐ฆ๐ฆ๐๐ซ ๐ฏ๐๐ง ๐ฆ๐๐ฆ๐ ๐ณ๐ข๐ญ ๐ฏ๐จ๐ฅ, ๐ข๐ค ๐ก๐๐ ๐๐ฏ๐๐ง ๐ญ๐ข๐ฃ๐ ๐ง๐จ๐๐ข๐ ๐จ๐ฆ ๐ญ๐ ๐จ๐ง๐ญ๐ฉ๐ซ๐ข๐ค๐ค๐๐ฅ๐๐งโ. Zo doen mijn kinderen dit ook.
Het laat heel mooi zien wat er gebeurt als je de ๐ฏ๐๐ซ๐๐ง๐ญ๐ฐ๐จ๐จ๐ซ๐๐๐ฅ๐ข๐ฃ๐ค๐ก๐๐ข๐ voor je eigen overprikkeling pakt.
Als je prikkelemmer vol zit word je meestal chagrijnig (je wordt in elk geval niet gezelliger). Als je niet oppast is jouw omgeving de dupe hiervan, je reageert je af. Dat is niet tof. De prikkelemmer is een hele toffe tool om dit te voorkomen.
๐๏ธ Podcast over de prikkelemmer
Ik heb ook een podcast overgenomen over de prikkelemmer. Hieronder vind je deze podcast, te beluisteren via Spotify.
Let op: een volle prikkelemmer zegt niet over het gedrag van de ander
Heel belangrijk is dat je in je achterhoofd houdt dat je volle prikkelemmer niets zegt over een ander. De grote valkuil is namelijk dat je jouw overprikkeling projecteert op de ander. Zit je in fase groen van de prikkelemmer dan reageer je heel anders op jouw kind wat naar beneden komt met een vraag dan wanneer je in fase rood zit.
Het is belangrijk dat je dit onderscheid maakt omdat je anders mensen in je omgeving lelijk kunt kwetsen. Het helpt als je zelf verantwoordelijkheid pakt voor jouw prikkelemmer. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: ‘ik ben overprikkeld dus het kan zijn dat ik misschien wat chagrijnig reageer. Dat heeft niets met jou te maken. Ik heb even behoefte aan wat eigen ruimte’. Hiermee zie je jezelf en de ander.
Hoe leeg je jouw prikkelemmer
Hoe leeg je jouw prikkelemmer?
Het is ook belangrijk om te weten hoe je jouw prikkelemmer leegt. Ook dit verschil per persoon. Een aantal voorbeelden:
โณ Je maakt een lange wandeling in het bos
โณ Je gaat sporten
โณ Je kijkt een serietje op de bank met een kleedje
โณ Je leest een boek
โณ Je mediteert
โณ Je belt met een goede vriendin
โณ Je hebt stilte nodig (geen radio, geen TV, niets)
โณ Je gaat koken
Maak voor jezelf eens een lijst: waar ontprikkel jij van? Maar niet alleen jij: hoe zit het met de mensen in je omgeving. Je partner en je kinderen. Als je van elkaar weet waar je overprikkeld van raakt en hoe je kunt ontprikkelen heb je een hele respectvolle basis.
Communiceren over een volle prikkelemmer
Zo vertelde Anja, een klant van mij dat haar partner erg overprikkeld raakt van verjaardagen waar hij verplicht een hele middag moet zitten. Anja zegt: ‘ik zie het gebeuren, na een tijdje trekt hij zich terug en wordt hij een beetje nukkig. We hebben het daar samen over gehad.
Hij gaat nu wel mee naar verjaardag, maar altijd maar een uurtje. Ik vind het fijn dat hij wel is geweest en hij weet dat hij geen uren hoeft te blijven. Zo hebben we een goede middenweg gevonden.’
Om leren gaan met jouw prikkelemmer
In feite zijn er 2 dingen van belang als je om wilt leren gaan met jouw prikkelemmer.
- Je moet weten wanneer jouw emmer volloopt.
- Je moet weten hoe je jouw emmer leegt.
De prikkelemmer gedurende de dag
Gedurende de dag kun je bijsturen op een volle of minder volle prikkelemmer. Hoe beter je jouw eigen gebruiksaanwijzing leert kennen, hoe vaker je een volle prikkelemmer voorkomt.
Als je van jezelf weet dat boodschappen doen in een drukke supermarkt alarmfase 1 betekent, dan kun je dit beter niet doen op een drukke zaterdagmorgen. Het betekent dat je keuzes kunt maken die goed zijn voor jou. Je kunt anticiperen. Dus ga je op maandagavond boodschappen doen, zodat je emmer veel minder vol raakt.
De manier waarop je jouw dag inricht bepaal jezelf. Als je start met taken of dingen die veel overprikkeling geven, loop je achter de feiten aan. Als je overprikkeld raakt van haast, moet je niet vijf minuten voordat je weg moet opstaan.
Conclusie
De prikkelemmer is een superhandige tool die je helpt om jezelf beter te begrijpen. Als je weet waar je overprikkeld van raakt, kun je een stapje terug doen en zorgen dat je jouw emmer leegt. Fijn voor jou. Fijn voor je omgeving.
Leuk dat je dit artikel leest
Je leest een artikel uit de kennisbank van de Authentieke Vrouw. Mijn naam is Diana Arkeveld. In mijn artikelen deel ik mijn kennis en ervaring met je. Wil je weten hoe ik je verder kan helpen?
๐๏ธ Podcast de Authentieke Vrouw
In de Authentieke Vrouw Podcast leer ik vrouwen hoe ze zonder poespas of zweverig gedoe eindelijk afrekenen met alle terugkerende patronen in hun leven.
Dit zorgt ervoor dat je op je 85e vol trots kan zeggen dat je keuzes in je leven hebt gemaakt die volledig bij je paste. Luister je mee?
๐ข Master Your Life
Master Your Life is het transformerende online programma voor vrouwen die weer de regie terug willen in hun leven en willen kappen met pleasen, gezonde grenzen willen leren stellen en zichzelf helemaal willen begrijpen.
Aan de hand van het principe van inzicht, herkennen en veranderen ga je daadwerkelijk veranderen naar de versie die jij wilt zijn. Je kunt direct instappen en meedoen met de livesessies die Diana organiseert en je vragen stellen in de community.
๐ Mentorship Diana
Wil je persoonlijk gecoacht worden door Diana, dan kom je in het exclusieve mentorship terecht. Dit is voor vrouwen die nu eindelijk die blijvende verandering willen in hun leven. No-nonsens, geen zweverig gedoe maar liefdevol en met geduld voor jouw proces.
Wil je weten of dit iets voor je is? Plan een vrijblijvende matchcall in om kennis te maken.