Wat is een narcist en hoe herken je een narcist?
Narcisme wordt de laatste jaren steeds vaker besproken. Dit komt waarschijnlijk, omdat we in een individualistische maatschappij leven die gericht is op uiterlijk vertoon. Veel mensen zijn met zelfontwikkeling bezig. Dit is in principe positief, maar het kan ook doorslaan in narcistisch gedrag.
Ik juich het toe dat er meer aandacht is voor narcisme, maar ik zie er ook een gevaar in. Mensen worden al snel een narcist genoemd, bijvoorbeeld voor het maken van iets te veel selfies. Naar mijn mening ben je nog geen narcist als je veel met jezelf bezig bent. Het gedrag van echte narcisten heeft veel gevolgen voor hun slachtoffers. Deze impact wordt weggenomen door mensen heel makkelijk een narcist te noemen. Ik vind het daarom belangrijk om dit onderwerp uitgebreid te bespreken
Wat is narcisme en hoe herken je een narcist? Je leest er alles over in dit blog.
Wat is narcisme?
Als we het hebben over narcisme, dan wordt over een bepaald gedrag gesproken. Dit gedrag kenmerkt zich door overmatig bezig te zijn met jezelf en geen echte empathie te voelen voor andere mensen. De term ‘narcisme’ werd vernoemd naar Narcissus, een figuur uit de Griekse mythologie. In het verhaal werd hij verliefd op zijn eigen spiegelbeeld. Narcisme is vooral bekend geworden door Sigmund Freud. De afgelopen jaren wordt het weer vaker besproken, maar er zijn nog niet veel uitgebreide studies over narcisme gedaan. Dat komt omdat narcisten zich niet laten onderzoeken, ze zien hun eigen gedrag namelijk niet als fout.
Enkele bekende narcisme kenmerken zijn egoïsme, geen empathie tonen, op macht en invloed uit zijn en een onrealistisch imago hooghouden. Narcisme gaat echter veel verder dan dit. Het kan zich uiten in een ernstige vorm; een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Dit wordt de pathologische vorm van narcisme genoemd, iemand is in dit geval als narcist gediagnosticeerd. Dit gebeurt echter heel weinig, omdat narcisten zich niet laten onderzoeken.
Verschillende soorten narcisme
Denk jij bij narcisme ook onmiddellijk aan de arrogante fantast die altijd het hoogste woord heeft? Dit wordt de open narcist genoemd. Er bestaan echter meerdere vormen van narcisme, zoals wreed narcisme, psychopathisch narcisme en grandioos narcisme.
Een belangrijke, maar vrij onbekende vorm is verborgen narcisme. De verborgen narcist is moeilijk te herkennen, want hij of zij vertoont heel ander gedrag dan de open narcist. Dit type verschuilt zich achter een masker van gevoeligheid. Ze doen zich voor als slachtoffer en lijken daardoor kwetsbaar en angstig. Ze maken echter veelvuldig gebruik van verschillende manipulatietechnieken om hun slachtoffers in hun macht te krijgen en houden. Verborgen of covert narcisme is een gevaarlijke vorm, dat komt omdat het lastig is om ze te herkennen. Een relatie met een verborgen narcist kan bovendien flinke sporen nalaten, hiervan herstellen is vaak erg moeilijk.
Wat is een narcist?
Je wordt al een narcist genoemd als je narcistisch gedrag vertoont. Bijna iedereen vertoont echter wel eens trekjes die narcistisch te noemen zijn, zoals met jezelf bezig zijn, arrogant zijn of voelen dat je recht hebt op iets. Dit gedrag vertonen maakt je naar mijn mening nog geen narcist. Ik zie een narcist als iemand die zodanig narcistisch gedrag vertoont, dat het andere mensen schaadt. Deze narcist is constant bewust bezig om zijn eigen imago te beschermen, daarnaast wil hij anderen in zijn macht te houden. Dit doet de narcist door kwalijk gedrag te vertonen en door middel van verschillende manipulatietechnieken.
Als iemand veel last heeft van zijn of haar eigen narcistisch gedrag en gediagnosticeerd wordt volgens de DSM-5, dan wordt er gesproken van een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Dit is erg krom, want het zijn juist de slachtoffers van de narcist die echt problemen krijgen, zoals fysieke en mentale klachten of zelfs het narcistisch slachtoffersyndroom. Bovendien worden narcisten niet vaak gediagnostiseerd, omdat ze altijd hun eigen kwalijke gedrag ontkennen. Ze zullen blijven volhouden dat het aan een ander ligt en misschien geloven ze dit wel echt. Ze kunnen namelijk niet naar hun eigen gedrag kijken. Een narcist creëert een realiteit waar hij of zij mee om kan gaan, maar het is meestal niet op feiten gebaseerd.
Hoe herken je een narcist?
Een narcist is te herkennen aan zijn of haar gedrag, maar daar ligt ook een gevaar in. Je mag iemand een narcist noemen, omdat hij of zij narcistisch gedrag vertoont, maar doe het niet te snel! Ten eerste beschuldig je misschien iemand die anderen helemaal geen kwaad doet, daarnaast ontkracht je de impact die echte narcisten op hun slachtoffers hebben. Nog een ding: Echte narcisten staan erom bekend dat ze anderen snel voor narcist uitmaken.
Hoe herken je een narcist? Maak jezelf bekend met narcisme kenmerken en beoordeel of deze persoon andere mensen schaadt (dit kan heel lastig zijn als je geen directe relatie hebt).
Narcisme kenmerken
Vanwege het verschil is het belangrijk om narcisme kenmerken onder te verdelen in open en verborgen narcisme. Open narcisme kenmerken zijn:
- Constant in het middelpunt van de aandacht willen staan;
- Arrogant gedrag vertonen;
- Altijd iets beter weten en het laatste woord willen hebben;
- Een overdreven en opgeblazen zelfbeeld hebben;
- Luid praten en duidelijk aanwezig zijn;
- Zich gerechtigd voelen;
- Gebruik maken van mensen;
- Altijd concurreren met anderen;
- Bewondering zoeken;
- Gebrek aan empathisch vermogen.
Kenmerken van verborgen narcisme zijn:
- Een verborgen gevoel van superioriteit;
- Overgevoelig voor kritiek;
- Sociale situaties vermijden;
- Slachtoffer gedrag;
- Passief-agressief gedrag;
- Haalt zichzelf naar beneden;
- Geen inlevingsvermogen;
- Beschuldigt en verwijt anderen;
- Depressief en angstig.
In dit blog heb ik besproken wat narcisme is en hoe je een narcist kunt herkennen. Maar wat is narcisme voor jou? Als je op mijn blog terecht bent gekomen is de kans groot dat je een slachtoffer bent van narcistisch misbruik. De gevolgen van dit emotionele misbruik kunnen groot zijn, daar weet ik alles van.
CTA