Imposter Syndroom: wat als je bang bent om door de mand te vallen?
Ben jij onzeker over je prestaties, ben je bang dat je ooit door de mand valt of denk je dat jouw successen zijn toe te schrijven aan toeval dan ben je hier op de juiste plek.
In dit blog gaan we namelijk in op het Imposter Syndroom. Veel vrouwen in hogere posities zoals directeuren, managers en ondernemers worstelen met het Imposter Syndroom. Ze zijn succesvol, de buitenwereld ziet ze ook als succesvol en toch hebben ze het gevoel dat het nep is en dat ze ontmaskerd zullen worden.
In dit blog neem ik je mee in de wirwar van gevoelens en gedachten die het Imposter Syndroom met zich meebrengt.
Wat is het Imposter Syndroom?
Wellicht herken je dit: Je zit in een vergadering, werkt aan een project of praat met vrienden en plotseling bekruipt je de gedachte: “Wat als ze erachter komen dat ik eigenlijk geen idee heb wat ik doe?” Dat onrustige gevoel, die twijfel aan jezelf, dat noemen we het Imposter Syndroom.
Het Imposter Syndroom is een soort interne stem die je vertelt dat je niet goed genoeg bent. Het is een stem die zegt dat je alleen maar geluk hebt gehad en dat je eigenlijk helemaal niet verdient wat je hebt bereikt. Het is een stem die je doet geloven dat je een bedrieger bent, een oplichter, en dat het slechts een kwestie van tijd is voordat anderen dat ontdekken. Je bent bang om afgewezen te worden zodra mensen hierachter komen.
Hoe herken je het Imposter Syndroom?
Er zijn een aantal kenmerken die passen bij het Imposter Syndroom:
Zelftwijfel
Je twijfelt continu aan jezelf. Je twijfelt aan je eigen vaardigheden en prestaties omdat je het gevoel hebt dat je dit niet verdiend.
Angst om te falen
Je bent continu bang om te falen. Je grootste angst is om op een dag ontmaskerd te worden en dat anderen ontdekken dat je een bedrieger bent.
Bagatelliseren van je prestaties
Je hebt de neiging om je eigen succes en prestaties te bagatelliseren. Je vindt dat je geluk hebt gehad.
Je werkt jezelf over de kop
Je werkt jezelf over de kop in de hoop dat je nooit door de mand valt.
Hoe ontstaat het Imposter Syndroom?
Je vraagt je misschien af: “Waarom voel ik me zo? Hoe is het mogelijk dat ik me als een bedrieger voel, zelfs als ik zoveel heb bereikt?” Dit zijn belangrijke vragen, en het antwoord ligt in het begrijpen van hoe het Imposter Syndroom ontstaat.
Het Imposter Syndroom is vaak het resultaat van een combinatie van persoonlijke eigenschappen, overtuigingen, emotionele wonden en de omgeving waarin je bent opgegroeid. Het kan al in je kindertijd zijn begonnen.
Als kind kreeg je misschien bepaalde boodschappen over succes, falen en prestaties. Hier ontstonden jouw overtuigingen en gedachten over succes. Deze neem je mee naar je volwassen leven. En dus handel je nu nog steeds vanuit de overtuigingen die je eerder opgedaan hebt.
Misschien stond je onder veel druk om goed te presteren op school, of was er een broer of zus die altijd beter leek te presteren. Deze ervaringen kan het gevoel hebben gegeven dat je minder bent dan anderen waardoor je aan je eigen prestaties bent gaan twijfelen.
Lees verder na dit blok
Gratis e-book
Voorkom dat je
op je sterfbed zegt: ‘had ik maar …’
Ontdek hoe je definitief afrekent met pleasegedrag, schuldgevoelens
en jezelf wegcijferen.


Verband met perfectionisme
Perfectionisme en het Imposter Syndroom gaan vaak hand in hand. Als je een perfectionist bent, heb je de neiging om de lat extreem hoog te leggen. Je wilt alles perfect doen, zonder fouten. Wanneer dit niet gebeurt – wat onvermijdelijk is, want niemand is perfect – dan begin je aan jezelf te twijfelen. Je voelt je alsof je hebt gefaald, alsof je niet goed genoeg bent.
Dit voedt je angst om ontmaskerd te worden als een ‘bedrieger’, wat een klassiek symptoom is van het Imposter Syndroom. Het is alsof je in een oneindige cirkel zit. Een cirkel die niet stopt omdat je in je angst om door de mand te vallen nog perfectionistischer wordt. Dit is een uitputtende en stressvolle manier van leven, en het kan leiden tot burn-out, angst en depressie.
Het voorbeeld van Linda
Ik neem je even mee in het leven van Linda. Commercieel manager bij een groot bedrijf. Intelligent, hard. Ze heeft hard gewerkt om te komen waar ze nu is. Maar diep van binnen heeft Linda altijd het gevoel dat ze dit niet echt verdiend.
Ze denkt: ‘ik heb gewoon geluk gehad’ of ‘ze komen er vanzelf achter dat wat ik doe niks voorstelt’. Krijgt ze een compliment dan wimpelt ze dit af onder het mom van dat het niks voorstelt. Ze werkt extreem hard om te zorgen dat ze geen fouten maakt.
Ondanks dat haar collega’s, vrienden en familie haar zien als buitengewoon capabel blijft ze worstelen met deze gevoelens. Het is een intern gevecht wat haar veel kost. Ze maakt veel overuren en werkt hard om haar eigen onzekerheid en schuldgevoelens te compenseren. Uiteindelijk zorgt het ervoor dat ze juist meer in haar schulp kruipt en een stap naar achteren doet omdat ze zich dan ‘veiliger’ voelt. Dit is uiteraard schijnveiligheid. Maar Linda illustreert wat het Imposter Syndroom met je kan doen.
Wat is de impact van het Imposter Syndroom op jouw leven?
Het Imposter Syndroom kan een grote impact hebben op je leven, zowel professioneel als persoonlijk. Als je voortdurend twijfelt aan jezelf en je prestaties, als je altijd bang bent om ontmaskerd te worden, dan is dit een enorme worsteling.
Professioneel gezien kan het Imposter Syndroom je weerhouden van het bereiken van je volle potentieel. Misschien ben je te bang om risico’s te nemen, omdat je bang bent om te falen. Misschien houd je jezelf tegen om te gaan voor die promotie, de opstart van dat nieuwe bedrijf of die nieuwe baan, omdat je niet gelooft dat je het waard bent of dat je de vaardigheden hebt om succesvol te zijn.
In je persoonlijke relaties kan het Imposter Syndroom ervoor zorgen dat je jezelf gaat afvragen of je echt het respect en de liefde van je naasten verdient. Je kunt het gevoel hebben dat je constant een rol speelt waardoor je bang bent om ontmaskerd te worden. Dit kan stress en spanning in je relaties veroorzaken.
Bovendien kan het Imposter Syndroom je rust en ontspanning verstoren. Als je altijd bang bent om ontmaskerd te worden, kan het moeilijk zijn om je werk en zorgen los te laten en gewoon te ontspannen. Dit kan leiden tot slaapproblemen, chronische stress en zelfs burn-out.

Verband tussen het Imposter Syndroom en je overtuigingen
Het Imposter Syndroom is sterk verbonden met onze overtuigingen. Zowel de overtuigingen die we over onszelf hebben ontwikkeld als de overtuigingen die we hebben overgenomen van onze ouders en andere belangrijke mensen in ons leven.
Als je gelooft dat je alleen waardig bent of erbij hoort als je perfect bent, als je alles goed doet en nooit fouten maakt, dan kan dit gemakkelijk leiden tot het Imposter Syndroom. De realiteit is dat niemand perfect is. We maken allemaal fouten, en we hebben allemaal punten waar we ons in kunnen ontwikkelen. Maar als je gelooft dat je perfect moet zijn, dan zal elk klein foutje of onvolkomenheid je laten voelen als een ‘bedrieger’, zelfs als je veel hebt bereikt.
Daarnaast kunnen de overtuigingen die je hebt overgenomen van je ouders ook een rol spelen in het ontwikkelen van het Imposter Syndroom. Als je ouders hoge verwachtingen hadden en je altijd pushten om meer te bereiken, dan kun je het gevoel hebben gekregen dat je nooit goed genoeg was. Of misschien werd je geprezen om je intelligentie in plaats van je inspanning, waardoor je het gevoel kreeg dat je moest bewijzen dat je slim bent in plaats van hard te werken en te leren.
Aan de slag met je overtuigingen
Het is goed om je te realiseren dat je in je leven overlevingsmechanismen creëert om je te beschermen tegen pijn. Dit zijn mechanismen die je als kind ontwikkelt en meeneemt in je volwassen leven. Het goede nieuws is: je kunt concreet aan de slag met het doorbreken van patronen zoals het Imposter Syndroom.
Door aan de slag te gaan met je emotionele wonden, je overtuigingen, gedachten en overlevingsmechanismen is het mogelijk om al je patronen te doorbreken. Ook een stukje inzicht in je familiesysteem helpt enorm bij het verkrijgen van inzicht.
Kortom
Het Imposter Syndroom kan je soms het gevoel geven dat je niet goed genoeg bent. Het kan je bang maken om fouten te maken. Het kan je laten twijfelen aan je eigen prestaties. Maar onthoud dit: jij bent goed genoeg.
Jij verdient je succes. Jij bent geen bedrieger. In dit blog hebben we gekeken naar wat het Imposter Syndroom is, hoe het ontstaat, hoe het je leven kan beïnvloeden en wat je eraan kunt doen. Hopelijk heeft dit je geholpen om je eigen gevoelens beter te begrijpen en om te zien dat je niet alleen bent.
Leuk dat je dit artikel leest
Je leest een artikel uit de kennisbank van de Authentieke Vrouw. Mijn naam is Diana Arkeveld. In mijn artikelen deel ik mijn kennis en ervaring met je. Wil je weten hoe ik je verder kan helpen?
🎙️ Podcast de Authentieke Vrouw
In de Authentieke Vrouw Podcast leer ik vrouwen hoe ze zonder poespas of zweverig gedoe eindelijk afrekenen met alle terugkerende patronen in hun leven.
Dit zorgt ervoor dat je op je 85e vol trots kan zeggen dat je keuzes in je leven hebt gemaakt die volledig bij je paste. Luister je mee?
🟢 Master Your Life
Master Your Life is het transformerende online programma voor vrouwen die weer de regie terug willen in hun leven en willen kappen met pleasen, gezonde grenzen willen leren stellen en zichzelf helemaal willen begrijpen.
Aan de hand van het principe van inzicht, herkennen en veranderen ga je daadwerkelijk veranderen naar de versie die jij wilt zijn. Je kunt direct instappen en meedoen met de livesessies die Diana organiseert en je vragen stellen in de community.
🟠 Masterclass
Aanstaande maandag geef ik de exclusieve masterclass: Ontdek het verborgen verband tussen emotioneel afwezige ouders en een slecht zelfbeeld, pleasegedrag en matige grenzen.
Na de Masterclass voel je een rust in je hoofd terugkeren, omdat je weet waar bepaalde gedachtes en patronen en twijfels vandaan komen.
Zodra je die kent, kunnen we ze doorbreken en die tweestrijd in jezelf stoppen.