Onbewuste basisovertuigingen: wat zijn het en hoe herken je ze?
Elke keer weer stap je in hetzelfde patroon: je zegt ja terwijl je eigenlijk nee bedoeld, je past je aan, spreekt je niet uit om de lieve vrede te bewaren of je voelt je supersnel schuldig. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van patronen waar vrouwen zoals jij en ik door geplaagd worden. Met als resultaat een negatief zelfbeeld en de hele dag van die irritante negatieve gedachten en twijfels.
Voor veel vrouwen hebben onbewuste negatieve basisovertuigingen betrekking op het gevoel niet goed genoeg te zijn, niet geliefd te worden, waardeloos te zijn of altijd te zullen falen. Deze overtuigingen zorgen ervoor dat je in rondjes blijft draaien. Je komt niet van deze patronen af en je benut jouw potentieel niet volledig. En misschien wel de belangrijkste: je wordt nooit echt gelukkig en je zult nooit ten volle van het leven genieten.
Al deze patronen worden veroorzaakt door maar één ding: diepgewortelde overtuigingen. In deze blog gaan we dieper in op je onbewuste overtuigingen: wat zijn het, hoe kom je eraan en nog interessanter, hoe kom je er weer vanaf. In een volgend blog vertel ik je meer over overgenomen overtuigingen, want ook deze zijn interessant om onder de loep te nemen.
Wat is een onbewuste negatieve basisovertuiging?
Zonder dat we het door hebben maken we de hele dag keuzes vanuit overtuigingen. Als we positief over onszelf denken is dat geen probleem, dan ervaren we vrijheid, geluk en succes. Maar als deze overtuigingen negatief zijn, dan ervaren we iets heel anders: twijfel, niet tevreden zijn en elke keer weer tegen dezelfde patronen aanlopen.
Dit is ook waarom het veranderen van baan of relatie vaak geen zin heeft. Als jij negatief over jezelf denkt of handelt vanuit negatieve overtuigingen, zul je die moeten aanpakken en niet de omgeving veranderen waar het zich in uit. Je negatieve basisovertuigingen zitten namelijk zo diepgeworteld dat ze in elke situatie weer naar boven komen. Totdat je weet dat ze er zijn, je ze herkent en vervolgens kan veranderen.
Onbewuste negatieve basisovertuigingen zijn dus diepgewortelde overtuigingen die we onbewust over onszelf hebben geleerd. Je denkt diep van binnen negatief over jezelf en vanuit deze overtuiging maak je keuzes in het leven.
Lees verder na dit blok
Gratis e-book
Voorkom dat je
op je sterfbed zegt: ‘had ik maar …’
Ontdek hoe je definitief afrekent met pleasegedrag, schuldgevoelens
en jezelf wegcijferen.


Hoe ontstaan onbewuste negatieve basisovertuigingen
Onbewuste negatieve basisovertuigingen vinden hun oorsprong in onze kinderjaren en worden beïnvloed door onze omgeving, ouders en iedereen die op dat moment echt belangrijk voor je was. Negatieve opmerkingen, kritiek, afwijzing of verwaarlozing kunnen diepe sporen nalaten en bijdragen aan het vormen van negatieve overtuigingen over onszelf.
Daarnaast kunnen traumatische gebeurtenissen, zoals (emotionele)mishandeling of verlies, onze overtuigingen over onszelf en de wereld beïnvloeden. Vaak denken we dat alleen dit soort grote zaken diepe wonden achterlaten, maar niets is minder waar.
Iedereen heeft overtuigingen gecreëerd
Iedereen maakt in zijn jeugd situaties mee waarin je niet werd gezien. Je hoeft niet 6 jaar in een kelder opgesloten gezeten te hebben om een trauma te hebben. We hebben ze allemaal: sommige groot en sommige minder groot. Maar iedereen: ja, echt iedereen heeft deze.
Je groeide misschien op met een autoritaire ouder of juist een afwezige ouder of je ouders lieten je volledig aan je lot over. Iedereen heeft als kind situaties meegemaakt waarin je ouders je niet zagen of konden zien. Deze situaties zijn vaak niet zo bedoeld, maar de gevolgen hiervan zijn groots.
Bijvoorbeeld een vrouw die opgroeide als nakomertje. Er zat 12 jaar verschil tussen haar en de broer boven haar. Al haar broers en zussen waren al in de puberteit toen ze werd geboren. Ze heeft onbewust altijd het gevoel gehad dat ze er niet toe deed. Dat ze de dommerik was en altijd het kleintje was.
Wat als gevolg voor haar volwassen leven heeft dat zij zich in deze rol blijft opstellen. Ze durft niet naar voren te stappen, niet voor zichzelf te gaan staan of haar grenzen aan te geven: want ze weet het immers toch niet als ‘kleintje’.
Gelukkig jeugd veroorzaakt ook wonden
Ook vrouwen die een gelukkige jeugd hebben gehad, hebben onbewuste negatieve basisovertuigingen. Je opa overleed en er was even geen aandacht voor jouw verdriet, op school werd je gepest, je kreeg de schuld van iets wat je niet had gedaan of je ouders vonden dat je iets moest doen wat je helemaal niet wilde. Kortom, er zijn zoveel redenen waardoor jij onbewust iets negatiefs over jezelf bent gaan denken waar je nu nog steeds last van hebt.
Mijn 1:1 mentorship wordt gevolgd door vrouwen tussen de 30-60 jaar oud. Veelal is de verbazing groot als we gaan graven naar onbewuste overtuigingen en dan op een leeftijd van 6 of 9 jaar oud terecht komen. Zo zei een cliënt laatst tegen mij: “hoe is het toch mogelijk dat ik elke dag last heb van iets wat zich 46 jaar geleden heeft afgespeeld?”
Diepgewortelde overtuiging
De reden is niet zo heel moeilijk: als kind zoek je altijd de schuld bij jezelf. Dat is wat kinderen onbewust doen, dit heb jij als kind ook gedaan. Je gaat door deze situaties iets over jezelf denken:
- ik doe het niet goed genoeg
- ik ben het niet waard
- ik hoor er niet bij
- ik ben het niet waard
- ik heb geen recht van spreken
- ik veroorzaak gedoe
- de ander is belangrijker dan ik
Dit is slecht een kleine selectie van de vele onbewuste overtuigingen die er zijn. Het interessante hieraan is, is dat je dit vaak helemaal niet bewust denkt. Daarom noem ik ze ook onbewuste negatieve basisovertuigingen.
Volledig onbewust reageer je vanuit dit kwetsuur. Ik noem onbewuste negatieve basisovertuigingen ook wel wonden. Omdat dit soort situaties als het ware een emotionele wond hebben achtergelaten. Je bent hierdoor beschadigd, er zit een wond, alleen kan je die van buiten niet zomaar zien.
Wat is het gevolg van deze onbewuste overtuigingen?
Alle keuzes die je maakt in je leven maak je op basis van overtuigingen, over hoe jij naar de wereld kijkt of hebt leren kijken. Dit heb je totaal niet door. Deze onbewuste overtuigingen zijn jouw basis, dit is hoe jij bent voorgeprogrammeerd. Het gaat volledig automatisch, zonder dat je hier dus over nadenkt.
Als jij onbewust denkt dat jij er niet toe doet of jezelf niet belangrijk vindt, is de kans groot dat jij jezelf wegcijfert. Vergelijk het met die zichzelf wel belangrijk vindt. Ze zal gemakkelijk haar grenzen kunnen aangeven en maakt keuzes die goed zijn voor haar.
Als jij dit diep van binnen niet voelt en het gevoel hebt dat jij er niet toe doet of niet belangrijk bent, is het dus heel eenvoudig om jezelf weg te cijferen, anderen te pleasen, over je grenzen heen te laten gaan of jezelf maar weer de schuld te geven.
Hoe kom je ervan af?
Veel vrouwen starten een assertiviteitscursus of zoeken naar andere cursussen/training om met hun problemen te leren omgaan. Vaak is dit symptoombestrijding, want het probleem is niet zozeer dat jij niet je grenzen aan kunt geven, het probleem is dat jij diep van binnen ervan overtuigd bent dat jij het niet waard bent of niet belangrijk genoeg bent.
Het probleem ligt op een diepere laag, een laag waar jij je nu nog niet bewust van bent. Zelf werk ik altijd vanuit inzicht naar herkennen naar veranderen. Want als je snapt waarom je iets doet, dan kun je dit herkennen in je leven en vervolgens kun je het eenvoudig veranderen.
Daarom is het van groot belang dat jij jezelf leert kennen. Probeer te achterhalen waar deze negatieve overtuigingen vandaan komen. Waarom of waardoor ben je onbewust zo over jezelf gaan denken? Het begrijpen van de oorsprong is de basis in het doorbreken van (terugkerende) patronen.
Kortom:
Als jij je patronen wilt doorbreken moet je eerst weten wie jij werkelijk bent. En dan niet degene die jij nu bent, maar wie jij werkelijk in je kern bent. Waarom doe je nu wat je doet? Welke onbewuste overtuigingen heb je? Welke overgenomen overtuigingen heb je en welke overlevingsmechanismen heb je hierdoor ontwikkeld?
Ga op zoek naar wie je wezenlijk bent en waarom je nu geworden bent wie je bent. Schrijf je eigen gebruiksaanwijzing zodat je snapt waarom je doet wat je doet. Want als je snapt waarom je pleased, over je grenzen laat gaan of jezelf continu wegcijfert, is het herkennen hiervan een peulenschil en is de verandering makkelijk.
Vele vrouwen gingen je al voor. Binnen mijn online programma Master Your Life ga jij je eigen gebruiksaanwijzing schrijven. Je komt er achter waarom je doet wat je doet en je doorbreekt de patronen voor eens en altijd. Meld je hieraan. Ik sta naast je en help je om eindelijk los te komen van al die irritante patronen.