Ben jij altijd druk? Dit is de achterliggende boodschap!
Herken je dit? Je agenda staat altijd vol: werkafspraken, sociale verplichtingen, sporten, het huishouden. Mensen om je heen lijken je te bewonderen om al je energie. “Wat knap dat je zoveel kunt doen!” is iets wat je vaak hoort.
Maar hoe is dit écht voor jou? Misschien voel je je helemaal niet zo goed als het voor de buitenwereld lijkt.
In plaats van trots ervaar je spanning en een constante onrust. Voor veel mensen is ‘druk zijn’ niet zomaar een gevolg van een vol leven, maar een manier om iets niet te hoeven voelen. Het is een overlevingsmechanisme. Door constant bezig te zijn, voorkom je dat je moet stilstaan bij emoties, pijn of onzekerheden. Het lijkt alsof je alles onder controle hebt, terwijl je in werkelijkheid misschien wegrent voor wat er echt speelt.
Ik neem je graag mee in wat er dieper speelt.
Hoe ziet ‘te druk’ zijn eruit?
Op het eerste gezicht lijkt het alsof je alles prima voor elkaar hebt. Je werkt hard, staat altijd voor iedereen klaar en lijkt overal energie voor te hebben. Maar onder de oppervlakte ziet het er vaak heel anders uit. Misschien herken je deze signalen:
- Je bent constant moe, zelfs na een goede nachtrust.
- Je slaapt slecht, omdat je gedachten blijven malen over alles wat nog moet gebeuren.
- Je voelt je altijd gehaast, zelfs als je even niets te doen hebt.
- Je hebt geen tijd voor jezelf, en als je die tijd wél hebt, voel je je schuldig omdat je denkt dat je nuttiger had kunnen zijn.
Dit patroon van altijd maar doorgaan is niet zomaar ontstaan. Vaak is het een manier om te ontsnappen aan iets wat dieper zit: ongemakkelijke emoties en innerlijke onrust.
Afleiding van innerlijke onrust
Stilzitten voelt ongemakkelijk, bijna angstaanjagend. Klinkt dat bekend? Zodra je stopt, schieten de gevoelens op je af. Angst, verdriet, leegte—emoties die je liever niet wilt voelen. Daarom blijf je maar bezig, zelfs als je eigenlijk wel weet dat je rust nodig hebt.
Constant bezig blijven is een ’escape’, een manier om deze gevoelens te vermijden. Het biedt je tijdelijke afleiding van emoties die onder de oppervlakte sluimeren.
Maar waarom hebben we zo’n behoefte aan afleiding? Dit gedrag komt vaak voort uit een overlevingsmechanisme.
Wat zijn overlevingsmechanismen?
Een overlevingsmechanisme is gedrag dat je hebt ontwikkeld om jezelf te beschermen. Dit ontstaat vaak al in je kindertijd, als reactie op een situatie waarin je je onveilig of niet gezien voelde. Misschien kom je uit een gezin waar druk zijn heel belangrijk was. Een omgeving waarin je voelde dat je alleen geliefd was als je nuttig was of iets voor anderen deed. Of misschien voelde je je veiliger als je altijd bezig was.
Het patroon van altijd druk zijn, lijkt in eerste instantie misschien productief, maar het is eigenlijk een manier om pijnlijke emoties te vermijden. Het is een mechanisme waarmee je jezelf probeert te beschermen tegen gevoelens van leegte, angst of verdriet. Maar deze bescherming is slechts tijdelijk. Op de lange termijn put het je uit en kun je van jezelf vervreemd raken.
🎙️ Podcast over ’te druk zijn’
Ik heb ook een podcast overgenomen over ’te druk zijn’. Hieronder vind je deze podcast, te beluisteren via Spotify.
Erkenning voor je ‘druk zijn’
Misschien krijg je zelfs erkenning voor je drukke bestaan. Mensen zeggen bewonderend: “Hoe doe jij dat toch allemaal?”
En eerlijk is eerlijk, dat voelt goed. Het is fijn om waardering te krijgen voor je harde werk en toewijding. Maar als je eerlijk naar jezelf kijkt, wat doet dat drukke leven écht met je?
Waarom blijf je maar doorgaan?
Je druktepatroon kan diepgeworteld zitten. Het kan zelfs als een tweede natuur voelen. Maar waarom blijf je het doen, zelfs als je weet dat het eigenlijk niet goed voor je is?
Een reden kan pleasegedrag zijn. Je bent bang om anderen teleur te stellen, en dus zeg je overal ja op. Het voelt veiliger om anderen te pleasen, omdat je bang bent voor afwijzing als je nee zegt. Ook kan het zijn dat je graag de controle behoudt.
Bedenk daarnaast dat druk zijn bijna een statussymbool is geworden in onze maatschappij. Misschien ken je die gesprekken wel, waarin je vraagt hoe het met iemand gaat en terug krijgt: “Jaa, druk.” En daarmee is dan vaak het meeste alweer gezegd.
Of denk aan het fenomeen ‘FOMO’ (Fear Of Missing Out), de angst om leuke dingen te missen en daardoor overal bij te willen zijn.
Aan de oppervlakte blijven hangen
Door altijd druk te zijn, blijf je aan de oppervlakte hangen. Het lijkt veilig, want zo hoef je niet in contact te komen met gevoelens die je misschien liever ontwijkt. Toch heeft dit een prijs:
- Je raakt minder goed in verbinding met jezelf.
- Je mist de rust die nodig is om echt te reflecteren.
- Je blijft afhankelijk van externe bevestiging, zoals complimenten over hoe druk en succesvol je bent.
De impact van altijd druk zijn
De gevolgen van constante drukte zijn niet alleen mentaal, maar ook fysiek merkbaar. Misschien ervaar je enkele van de volgende klachten:
- Chronische stress: Als je lichaam constant in de ‘vecht-of-vlucht’-modus staat, raakt het uitgeput. Je kunt last krijgen van angst, paniekaanvallen of een opgejaagd gevoel.
- Fysieke klachten: Denk aan hoofdpijn, maagpijn, spierpijn of zelfs chronische vermoeidheid. Je lichaam probeert je iets te vertellen, maar kan het zijn dat je er liever niet naar luistert?
- Verlies van identiteit: Als je jezelf continu aanpast aan wat anderen van je verwachten, verlies je het contact met wie je werkelijk bent. Je leeft op de automatische piloot.
- Relatieproblemen: Wanneer je altijd bezig blijft, heb je minder tijd en energie voor je dierbaren. Dit kan leiden tot spanningen in je relaties.
Hoe doorbreek je het patroon?
Misschien zie je op het moment door de bomen het bos niet meer, maar het doorbreken van het patroon is wel degelijk mogelijk.
Echte rust kan spannend voelen. Het vraagt om stil te staan bij wat er vanbinnen leeft. Maar juist door die rust toe te laten, kun je in verbinding komen met je gevoel. Je ontdekt wat je écht nodig hebt en kunt dieper genieten van het leven, zonder dat constante gejaag.
Regel één is om vooral geduldig met jezelf te zijn. Het begint allemaal bij bewustwording en de bereidheid om te veranderen. Hier zijn enkele praktische tips om minder druk te zijn en meer rust in je leven te krijgen:
Luister naar je lichaam
Je lichaam weet vaak eerder dan je geest dat het tijd is om te stoppen. Voel je spanning in je schouders, een knoop in je maag, of ben je constant moe? Dit zijn signalen dat je een stapje terug moet doen.
Zeg vaker nee
Dit is misschien wel de moeilijkste stap, maar ook de meest bevrijdende. Begin met kleine dingen. Zeg nee tegen verzoekjes waar je eigenlijk geen tijd of energie voor hebt. Probeer te onthouden dat je jezelf niet altijd hoeft te verantwoorden.
Plan tijd voor jezelf in
Zet momenten voor jezelf in je agenda en beschouw deze als minstens zo belangrijk als werkafspraken. Gebruik deze tijd om te doen wat jóu energie geeft, of dat nu wandelen is, een boek lezen, of gewoon even helemaal niets doen.
Sta stil bij je overtuigingen
Doe een oprecht zelfonderzoek; vraag jezelf af waarom je altijd bezig bent. Denk je dat je alleen waardevol bent als je productief bent? Of ben je bang dat anderen je niet leuk vinden als je nee zegt? Door je overtuigingen onder de loep te nemen, kun je beginnen met het veranderen van je gedrag.
Oefen met stilzitten
Dit klinkt eenvoudig, maar kan in de praktijk een hele uitdaging zijn. Probeer eens vijf minuten per dag helemaal niets te doen. Zet je telefoon op stil en je gedachten op pauze. Voel wat er naar boven komt en laat het toe; doe je best om niet meteen afleiding te zoeken. Tip: probeer mindfulness toe te passen in je leven. Apps zoals Calm en Headspace helpen je om te oefenen met stilzitten en geven je nuttige principes die je kunt toepassen in je dagelijks leven.
Je bent waardevol, ook als je even niets doet
Het doorbreken van het patroon van altijd druk zijn is niet makkelijk, zeker niet als dit gedrag diepgeworteld zit in je overlevingsmechanismen. Maar het is mogelijk. Door bewust stil te staan bij je gedrag en echt de tijd voor jezelf te nemen, kun je langzaam maar zeker verandering aanbrengen.
Je bent waardevol, ook als je even niets doet. Sterker nog, door momenten van rust in te bouwen, geef je jezelf juist de mogelijkheid om te herstellen. Het is tijd om de stopknop in te drukken en jezelf de rust te gunnen die je verdient.
Onthoud: je mag kiezen voor jezelf, zonder je daar schuldig over te voelen. Je verdient het om goed voor jezelf te zorgen.
Leuk dat je dit artikel leest
Je leest een artikel uit de kennisbank van de Authentieke Vrouw. Mijn naam is Diana Arkeveld. In mijn artikelen deel ik mijn kennis en ervaring met je. Wil je weten hoe ik je verder kan helpen?
🎙️ Podcast de Authentieke Vrouw
In de Authentieke Vrouw Podcast leer ik vrouwen hoe ze zonder poespas of zweverig gedoe eindelijk afrekenen met alle terugkerende patronen in hun leven.
Dit zorgt ervoor dat je op je 85e vol trots kan zeggen dat je keuzes in je leven hebt gemaakt die volledig bij je paste. Luister je mee?
🟢 Master Your Life
Master Your Life is het transformerende online programma voor vrouwen die weer de regie terug willen in hun leven en willen kappen met pleasen, gezonde grenzen willen leren stellen en zichzelf helemaal willen begrijpen.
Aan de hand van het principe van inzicht, herkennen en veranderen ga je daadwerkelijk veranderen naar de versie die jij wilt zijn. Je kunt direct instappen en meedoen met de livesessies die Diana organiseert en je vragen stellen in de community.
🟠 Mentorship Diana
Wil je persoonlijk gecoacht worden door Diana, dan kom je in het exclusieve mentorship terecht. Dit is voor vrouwen die nu eindelijk die blijvende verandering willen in hun leven. No-nonsens, geen zweverig gedoe maar liefdevol en met geduld voor jouw proces.
Wil je weten of dit iets voor je is? Plan een vrijblijvende matchcall in om kennis te maken.