Ik voel niks: wat als je moeite hebt om te voelen?
Vragen mensen in jouw omgeving weleens: ‘maar wat voel je daar dan bij’. En weet je dan niet wat je moet antwoorden omdat je niets voelt. Heb je het gevoel dat dit raar is en wil je antwoord op de vraag waarom je niks voelt?
Dan ben je hier op de juiste plek. In dit blog leg ik je uit hoe het komt dat je weinig voelt en waarom je het moeilijk contact vindt om contact te maken met wat je diep van binnen ervaart.
Het verschil tussen emoties en gevoelens (en wat ze beiden met voelen te maken hebben).
Het is belangrijk om te weten dat er een verschil zit tussen emoties en gevoelens. In dit blog hebben het over moeite hebben met voelen. Deze moeite met voelen kan zich verhouden tot je diepste kerngevoelens en de emoties die je voelt.
Hoewel ze nauw met elkaar verbonden zijn, zijn ze niet hetzelfde. Gevoel zegt iets over hoe jij je voelt. Je kunt je blij, afgewezen, gespannen of nerveus voelen. Dit gevoel voel je vaak in je lichaam.
Emoties zijn de uitingsvorm van je gevoel. Dus als jij je afgewezen voelt, kan de emotie verdriet zijn. Als jij niet serieus genomen voelt, kan de emotie boosheid zijn. Een emotie gaat snel, is primair. En vaak zet een emotie aan tot beweging.
Wat ik vaak zie is dat als je moeite hebt met voelen zowel emoties als gevoelens ingewikkeld kunnen zijn. Gevoel is altijd verbonden met je lijf. Als je uit verbinding bent met je lijf en veel in je hoofd zit is het lastig om te achterhalen wat je echt voelt.
Daar komt bij dat het uiten van emoties ook ingewikkeld kan zijn. Ben je iemand die emoties altijd opkropt? Of heb je geleerd dat je niet mag huilen of boos mag zijn? Dan maakt dit het voelen niet makkelijker.
Lees verder na dit blok
Gratis e-book
Voorkom dat je
op je sterfbed zegt: ‘had ik maar …’
Ontdek hoe je definitief afrekent met pleasegedrag, schuldgevoelens
en jezelf wegcijferen.
Hoe ziet niet voelen eruit?
Niet kunnen voelen kan zich op twee manieren laten zien:
- Je kunt niet bij je emoties: dus je voelt nog wel ergens dat je verdrietig bent maar je kunt niet bij het gevoel. Er komen geen tranen. Of je bent wel boos maar je weet niet hoe je met die boosheid omgaat. Dus doe je er niks mee.
- Je voelt niks: als iemand vraagt wat je voelt is het leeg in jou. Je voelt niets. Ik had dit bijvoorbeeld zelfs tijdens een mindfulnesstraining die ik deed waarbij gevraagd werd: wat voel je en waar in je lijf voel je dat? Ik had geen idee op dat moment.
Er is niets mis met je als je niet voelt!
Er is niets mis met je als je gevoelens of emoties niet voelt. Soms kan de buitenwereld je dit gevoel wel geven. Voor de goede orde hebben we eerst dit misverstand uit de wereld geholpen.
Als je het moeilijk vindt om te voelen zit hier op een diepere laag een reden achter. In de kern kunnen dat er twee zijn:
- Je beschermt jezelf tegen wat je echt voelt. Dat doe je door je gevoel uit te schakelen.
- Je hebt nooit geleerd hoe het is om te voelen wat je voelt.
Jezelf beschermen tegen wat je voelt
Als je in je leven iets heftigs meemaakt dan is je systeem zo ingenieus ontwikkelt dat het je beschermt tegen de enorme pijn die hiermee samen gaat. Stel dat je een heftig ongeluk ziet gebeuren, dan zorgt je systeem er bijvoorbeeld voor dat je dissocieert zodat je op dat moment de situatie kunt handelen.
Dus: jouw systeem beschermt je op dat moment door je gevoel uit te schakelen.
Dat wil niet zeggen dat je niets voelt of ervaart, want de schrik en het trauma slaan zich wel degelijk op in je lijf.
Als er in je jeugd of op latere leeftijd heftige dingen zijn gebeurd en dit jouw mechanisme is geweest, bestaat de kans dat je jezelf nog steeds beschermt tegen pijn van eerder. Een prachtig mechanisme. Maar ook een mechanisme wat je nu soms in de weg zit. Het zorgt ervoor dat je het gevoel hebt dat je soms aan de zijlijn van het leven staat, terwijl je zo graag meer wilt voelen en ervaren.
Je hebt geleerd dat je niets mag voelen
Het kan ook zijn dat je van jongs af aan geleerd hebt dat jouw gevoelens en emoties er niet toe doen. Als er thuis dingen gebeurd zijn die ervoor zorgden dat je ouders emotioneel afwezig waren dan hadden je ouders of verzorgers de handen vol aan zichzelf. Gevolg is dat jij jezelf hebt afgeleerd om gevoelens en emoties te voelen of er uiting aan te geven.
Wanneer je dit maar lang genoeg doet en je gevoelens steeds wegduwt, dan kan het lijken als je niet meer kunt voelen. Je hebt daarmee een overlevingsmechanisme ontwikkeld om jezelf te beschermen.
lees verder onder dit blok
Klaar voor een volgende stap
Plan je matchcall
In de afgelopen jaren heb ik honderden vrouwen geholpen. Plan een vrijblijvende matchcall in mijn agenda en we kijken samen hoe ik je het beste kan helpen.
Dit gesprek is 100% vrijblijvend
Opkroppen van emoties en gevoelens
Als je nooit iets doet met de emoties en de gevoelens die je ervaart dan krop je deze op. Elke keer als jij boos bent en dit niet uit slaat de emotie zich op in je lijf. Als je dit je hele leven doet dan kun je zowel fysiek als mentaal klachten krijgen. In feite moeten emoties in beweging komen om ze te reguleren.
Doe je dit niet dan zetten ze zich vast. Je kunt last krijgen van klachten als:
- Spierspanning
- Hoofdpijn
- Vermoeidheid
- Angsten
- Depressie
- Somberheid
- Verslavingsgedrag
- Conflicten
Wat zijn de gevolgen als je niet meer in contact bent met je gevoel
Als je het contact met je gevoel verliest dan kan dit gevolgen hebben in je dagelijks leven.
Je maakt verkeerde keuzes
Je onderbuikgevoel is bepalend voor keuzes die je maakt. Ken je dat gevoel dat je een keuze maakt maar ergens diep van binnen voelt dat het niet oké is?
Dat is je onderbuikgevoel. Hiermee weet je vaak binnen een fractie van een seconde wat je wel of niet wilt. Als je niet in verbinding bent met je gevoel kan het zijn dat je dit niet of te laat opmerkt.
Het maakt je vatbaar voor het maken van verkeerde keuzes. Zo kun je bijvoorbeeld in een relatie terecht komen die niet goed voor je is. Je maakt dan keuzes gebaseerd op de ander, zonder je eigen gevoel hierin mee te nemen.
Je hebt stress
Je ervaart veel stress omdat je in de kern jouw eigen leven niet leeft. Je weet niet goed hoe om te gaan met wat je echt voelt. Vaak heb je mechanismen ontwikkelt die ervoor zorgen dat jij je staande houdt in deze wereld. Alleen deze mechanismen dienen je niet altijd in essentie. Bij mechanismen kun je denken aan:
- Pleasegedrag
- Jezelf wegcijferen
- Jezelf niet uiten
- Altijd klaarstaan voor de anderen
- Geen grenzen aangeven
- Ja zeggen terwijl je nee bedoeld
- Worstelen met schuldgevoelens
- Jezelf afsluiten
Lees verder na dit blok
De Authentieke Vrouw Podcast
In de Authentieke Vrouw Podcast leer ik vrouwen hoe ze zonder poespas of zweverig gedoe eindelijk afrekenen met alle terugkerende patronen in hun leven. Inmiddels staan er meer dan 100 afleveringen online.
De verbinding met je lijf maken & in je hoofd leven
Veel vrouwen die ik spreek zijn analytisch sterk. Ze zijn intelligent en willen snappen hoe het leven in elkaar zit. Alleen is in je hoofd zitten ook een mechanisme om jezelf te beschermen tegen wat je voelt. Als ik vraag: wat voel je dan bedenken ze in hun hoofd hoe ze zich voelen.
Het is dus belangrijk dat je leert om de verbinding met je lijf te herstellen. Daar hoef je geen uren voor op een yoga matje te liggen. Je kunt in kleine stappen de verbinding herstellen. Als je terugdenkt aan de ruzie met je leidinggevende wat voel je dan in je lijf?
Druk op je borst? Benauwd gevoel in je keel?
Wanneer je dit leert herkennen kun je dit veranderen. Het helpt je om in contact te komen met je gevoel.
Wat je tegen je systeem zegt is: hé, wat jij voelt mag er er zijn. Dan is de verbinding er weer. Je hebt jezelf niet voor niets beschermd tegen pijn, dus je mag lief zijn voor jezelf in dit proces.
Hoe leer ik weer voelen?
Om weer te leren voelen zijn er een paar dingen van belang:
Contact maken met je lijf
Zoals genoemd is het belangrijk dat je weer de verbinding leert maken met je lichaam. Dat doe je door goed voor je lijf te zorgen. Zeker als je analytisch sterk bent, ben je geneigd altijd in je hoofd te zitten.
Door activiteiten te doen die je uit je hoofd halen, zak je in je lijf. Denk aan wandelen, in de tuin werken, koken, piano spelen, knutselen of vogels spotten.
Aan de slag met je overtuigingen en gedachten
Het helpt om je overtuigingen en gedachten in kaart te brengen. Stel dat je door je ouders bent gaan geloven dat jouw boosheid gedoe oplevert. Dan is de kans groot dat je deze overtuiging geïnternaliseerd hebt. Kom je in een situatie waarin je boos bent, dan zorgt deze overtuiging ervoor dat je bepaald gedrag laat zien.
Dit kun je veranderen. We noemen dit een overgenomen overtuiging. De gedachten die hierbij horen kun je shiften. Dus je kunt jezelf vertellen dat jouw emoties er mogen zijn. Je kunt jezelf herprogrammeren.
Dit geldt ook voor de emotionele wonden of negatieve basisovertuigingen die je in je leven opgedaan hebt.
Conclusie
Als je het moeilijk vindt om te voelen is het goed om je te realiseren dat er altijd iets op de onderlaag gebeurt. Je hebt nooit geleerd om ruimte te geven aan emoties of je beschermt jezelf tegen pijn die je niet wilt voelen.
Dit zijn logische mechanismen. Wil je toch beter in contact komen met je gevoel dan kun je hiermee aan de slag. Door bijvoorbeeld te snappen waarom je doet wat je doet en aan de slag te gaan met je overtuigingen. Zo kun je jouw patronen doorbreken.
Leuk dat je dit artikel leest
Je leest een artikel uit de kennisbank van de Authentieke Vrouw. Mijn naam is Diana Arkeveld. In mijn artikelen deel ik mijn kennis en ervaring met je. Wil je weten hoe ik je verder kan helpen?
🎙️ Podcast de Authentieke Vrouw
In de Authentieke Vrouw Podcast leer ik vrouwen hoe ze zonder poespas of zweverig gedoe eindelijk afrekenen met alle terugkerende patronen in hun leven.
Dit zorgt ervoor dat je op je 85e vol trots kan zeggen dat je keuzes in je leven hebt gemaakt die volledig bij je paste. Luister je mee?
🟢 Master Your Life
Master Your Life is het transformerende online programma voor vrouwen die weer de regie terug willen in hun leven en willen kappen met pleasen, gezonde grenzen willen leren stellen en zichzelf helemaal willen begrijpen.
Aan de hand van het principe van inzicht, herkennen en veranderen ga je daadwerkelijk veranderen naar de versie die jij wilt zijn. Je kunt direct instappen en meedoen met de livesessies die Diana organiseert en je vragen stellen in de community.
🟠 Mentorship Diana
Wil je persoonlijk gecoacht worden door Diana, dan kom je in het exclusieve mentorship terecht. Dit is voor vrouwen die nu eindelijk die blijvende verandering willen in hun leven. No-nonsens, geen zweverig gedoe maar liefdevol en met geduld voor jouw proces.
Wil je weten of dit iets voor je is? Plan een vrijblijvende matchcall in om kennis te maken.