Parentificatie: hoe voorkom je dit bij je eigen kinderen?
Misschien herken je dit wel: je kind lijkt altijd bezig te zijn met hoe het met jou gaat. Wanneer jij moe thuiskomt van werk, staat je zoon al klaar met een kop thee. Of je dochter troost je meteen als ze merkt dat je verdrietig bent. Lief natuurlijk, maar ergens voel je dat er iets niet klopt. Jij bent toch de ouder? Je wilt niet dat je kind zich verantwoordelijk gaat voelen voor jouw geluk. Toch gebeurt dit vaker dan je denkt.
In dit artikel leg ik je uit wat parentificatie precies is en waarom dit onderwerp nú zo belangrijk is. We kijken naar hoe parentificatie ontstaat, hoe je het kunt herkennen bij je kind of bij jezelf, en we bespreken of een zorgzaam kind altijd reden tot zorgen is. Uiteraard krijg je ook praktische tips: wat kun je vandaag nog doen om parentificatie te voorkomen of dit patroon te doorbreken?
Waarom is parentificatie juist nu een belangrijk onderwerp?
Waarom hebben we het juist nu over parentificatie? In onze moderne maatschappij zijn we ons steeds bewuster van mentale gezondheid en de invloed van onze jeugd op wie we nu zijn. Veel volwassenen ontdekken dat hun eigen onzekerheden, stress of moeite met grenzen stellen terug te voeren zijn op hun kindertijd.
Patronen herhalen zich vaak van generatie op generatie. Misschien merk jij bij jezelf dat je als volwassene altijd de zorger bent voor anderen, en vraag je je af waar dat vandaan komt. De kans is groot dat je als kind te veel verantwoordelijkheden hebt gedragen.
Wat gebeurt er als een kind opgroeit met parentificatie?
Nu we deze kennis hebben, willen we voorkomen dat onze kinderen met dezelfde last opgroeien. De huidige generatie ouders is gemotiveerd om oude patronen te doorbreken. Parentificatie is zo’n patroon dat vaak onzichtbaar blijft, omdat een zorgzaam kind op het eerste gezicht iets positiefs lijkt. Maar schijn bedriegt: als een kind structureel de rol van ouder of verzorger overneemt, kan dat later voor grote problemen zorgen.
Juist nu, in een tijd van openheid over mentale gezondheid, is het belangrijk om dit onderwerp te bespreken. Zo kunnen we voorkomen dat onbedoelde rolomkering van ouder op kind ‘normaal’ wordt gevonden. Door nu bewust te zijn van parentificatie, geef je je kind de ruimte om gewoon kind te zijn en breek je met een mogelijk schadelijk familiepatroon.
Wat laat de fonteinmetafoor zien over gezonde ouder-kindrelaties?
Om parentificatie goed te begrijpen, moet je eerst weten hoe een gezonde ouder-kindrelatie eruitziet. Daar gebruik ik graag de fonteinmetafoor voor, ooit bedacht door Els van Steijn. Stel je een fontein voor met verschillende bakken onder elkaar. In de bovenste bak staan symbolisch je grootouders, daaronder je ouders, en weer daaronder jijzelf (en je broers of zussen, als je die hebt).
In de bak onder jou staan jouw eigen kinderen, en zo gaat het verder. Het water stroomt van boven naar beneden: van grootouders naar ouders, van ouders naar kinderen. Dat water staat voor liefde, zorg, aandacht en verantwoordelijkheid die van de oudere generatie naar de jongere generatie stroomt.
Wat gebeurt er als een kind de ouderrol overneemt in de fontein?
Als iedereen op de juiste plek in deze fontein staat, krijgt iedereen wat hij nodig heeft. Ouders zorgen voor hun kinderen, kinderen ontvangen die zorg en kunnen onbezorgd kind zijn. Dit is de natuurlijke orde. Maar wat gebeurt er bij parentificatie? Dan klimt een kind als het ware een bak hoger in de fontein.
Het gaat boven de eigen plek staan om voor de ouder te zorgen. Het water (de energie, liefde en zorg) probeert nu tegen de stroom in omhoog te gaan. Dat werkt natuurlijk niet. Het kind geeft wel zorg aan de ouder, maar ontvangt intussen niet wat het zelf nodig heeft. De balans raakt zoek. Uiteindelijk voelen zowel ouder als kind zich leeg en onvervuld, omdat de natuurlijke stroom van steun is verstoord.
De fonteinmetafoor laat dus zien hoe belangrijk het is dat iedereen in het gezin op zijn eigen plek staat. Jij bent de ouder, jouw kind is het kind. Zodra die rollen vervagen, gaat het mis. Het is aan ons als volwassenen om op de juiste trede van de fontein te blijven staan en onze kinderen onder ons te laten staan, zodat zij alle steun en liefde kunnen krijgen die ze nodig hebben. Alleen zo kunnen zij later zelfverzekerde en gelukkige volwassenen worden.
Lees verder na dit blok
Gratis masterclass (aankomende maandag 19:30 uur )
Ontdek het verborgen verband tussen emotioneel afwezige ouders en een slecht zelfbeeld, pleasegedrag en matige grenzen.
✅ Hoe herken je emotioneel afwezige ouders? Ik geef je mijn simpele technieken.
✅ Ik laat je zien waarom je moeite kunt hebben met grenzen aangeven
✅ Ontdek hoe emotioneel afwezige ouders je maakten zoals je nu bent.
Wat betekent parentificatie en hoe ontstaat het?
Nu we de ideale situatie kennen, kunnen we beter begrijpen wat parentificatie inhoudt. Parentificatie betekent simpel gezegd dat er een rolomkering plaatsvindt tussen ouder en kind. In plaats van dat de ouder voor het kind zorgt, gaat het kind (structureel) voor de ouder zorgen. Dit kan op twee manieren gebeuren: emotioneel en instrumenteel.
Wat is emotionele parentificatie bij kinderen?
Emotionele parentificatie is wanneer een kind de emotionele last van de ouder draagt. Stel dat jij je regelmatig verdrietig of gestrest voelt en dit duidelijk toont. Je kind merkt dit haarfijn op. Een gevoelig kind wil niets liever dan zijn ouder gelukkig zien. Dus zal hij je proberen op te vrolijken, troosten, of hij luistert als je je zorgen met hem deelt.
Het kind wordt als het ware jouw vertrouwenspersoon of steun. Dat klinkt misschien lief, maar bedenk dat een kind de emotionele problemen van een volwassene nog helemaal niet kán dragen. Het gevolg is dat zo’n kind zijn eigen gevoelens aan de kant zet om er voor de ouder te zijn. Van binnen voelt het zich verantwoordelijk voor het geluk van papa of mama. Dat is een veel te zware last voor jonge schouders.
Wat is instrumentele parentificatie en hoe herken je het?
Instrumentele parentificatie betekent dat een kind volwassen taken op zich neemt. Bijvoorbeeld: een tienjarig meisje dat elke dag kookt en haar jongere broertje in bed legt, omdat haar moeder door een burn-out niet daartoe in staat is. Of een jongen van acht die steeds meehelpt met de administratie en de geldzorgen van zijn vader aanhoort.
Het kind wordt dan een verzorger of zelfs een soort ‘partner’ binnen het gezin. Ook dit gebeurt vaak uit liefde: het kind ziet dat er een leegte is en probeert die op te vullen. Misschien wordt van het kind verwacht dat het meehelpt, of het doet het uit zichzelf omdat het voelt dat anders het gezin instort.
Hoe ontstaat parentificatie zonder dat je het doorhebt?
Parentificatie ontstaat meestal niet omdat een ouder bewust denkt: “Laat ik mijn kind eens mijn problemen laten oplossen.” Het is vaak een onbewust proces. Soms hebben ouders het zelf ook zo geleerd in hun jeugd en beseffen ze niet dat ze te veel op hun kind leunen.
Het kan gebeuren door omstandigheden: een scheiding, een zieke ouder, financiële problemen, emotionele afwezigheid van de ouder of bijvoorbeeld een depressie bij één van de ouders. Het kind springt bij waar de ouder het laat vallen. Uit loyaliteit en liefde vult het kind de leegte, ten koste van zijn eigen onbezorgdheid.
Welke gevolgen heeft parentificatie op lange termijn?
Op de korte termijn lijkt het misschien fijn: de ouder krijgt steun en het kind krijgt waardering omdat het “zo volwassen” of “zo behulpzaam” is. Maar op de lange termijn betaalt het kind een prijs. Doordat het kind al vroeg geleerd heeft zichzelf weg te cijferen, kan het later moeite hebben met zijn eigen gevoelens erkennen.
Veel volwassenen die als kind geparentificeerd waren, worstelen met grenzen aangeven, hebben een laag zelfbeeld of voelen zich voortdurend verantwoordelijk voor anderen. Ze kunnen zich leeg of burn-out voelen, omdat ze nooit echt hebben geleerd te ontvangen. Ze waren als kind altijd alleen maar aan het geven.
Ook in de relatie tussen ouder en kind zelf kunnen problemen ontstaan: er kan onbewuste wrok groeien, of het kind kan als volwassene afstand nemen omdat het zich gebruikt heeft gevoeld. Kortom, parentificatie ontneemt je kind een deel van zijn jeugd en brengt emotionele schade met zich mee die vaak tot in de volwassenheid een rol speelt.
Hoe merk je of er sprake is van parentificatie bij je kind of jezelf?
Nu je weet wat parentificatie is, vraag je je misschien af: hoe merk ik of dit speelt bij mijn kind of bij mezelf? Er zijn een aantal duidelijke signalen waar je op kunt letten.
Gedrag dat niet past bij de leeftijd
Bij je kind kun je letten op gedrag dat niet past bij zijn of haar leeftijd. Bijvoorbeeld een jong kind dat altijd braaf en serieus is en nauwelijks kinderlijke streken uithaalt. Of een kind dat overdreven zorgzaam is: continu vragen of jij oké bent, je helpen met klusjes zonder dat je erom vraagt, of zich zorgen maken over dingen die eigenlijk volwassen-zorgen zijn (geld, gezondheid, relatieproblemen).
Je kind als emotionele steunpilaar
Een ander teken is als je kind lijkt te veranderen in je vriend of vriendin: dat je merkt dat je veel bij je kind uitstort en dat hij of zij jouw emotionele steunpilaar is. Als een kind uitspraken doet als “Maak je geen zorgen om mij, ik zorg wel voor jou, mama” of “Ik moet papa helpen want hij redt het niet alleen”, dan gaat er een alarmbel af.
Hoe kun je als ouder reflecteren op je rol in parentificatie?
Kijk ook naar jezelf als ouder. Durf je nog wel beslissingen te nemen zonder goedkeuring van je kind? Leun je vaak op de schouder van je zoon of dochter voor steun of advies? Het is begrijpelijk dat je als ouder ook eens kwetsbaar bent waar je kinderen bij zijn. Dat hoort bij het leven. Maar als je merkt dat je kind standaard de rol van trooster of helper op zich neemt, is het tijd om stil te staan bij wat er gebeurt.
Herken je dit gedrag misschien in jezelf van vroeger? Veel volwassenen die als kind parentificatie hebben meegemaakt, herkennen achteraf dat ze “altijd zo verantwoordelijk” waren. Misschien was jij wel dat kind dat nooit om hulp vroeg, altijd voor je broertjes of zusjes zorgde of de sfeer in huis probeerde goed te houden omdat je ouders dat niet deden. Als je nu als volwassene moeite hebt om je gevoelens te uiten of steeds andere mensen probeert te redden, kan dat wortels hebben in parentificatie. Bewustwording daarvan is een belangrijke eerste stap.
Wanneer is zorgzaamheid bij kinderen normaal en wanneer niet meer?
Belangrijk om te benoemen: niet alle lieve, zorgzame gebaren van een kind wijzen meteen op parentificatie. Kinderen kunnen van nature erg empathisch en behulpzaam zijn, zonder dat het ongezond is. Sterker nog, het is prachtig als een kind leert rekening te houden met anderen. Een beetje verantwoordelijkheid (zoals kleine klusjes in huis doen passend bij de leeftijd) kan juist goed zijn voor de ontwikkeling.
🎙️ Podcast over parentificatie bij kinderen voorkomen
Ik heb ook een podcast overgenomen over het voorkomen van parentificatie bij kinderen. Hieronder vind je deze podcast, te beluisteren via Spotify.
Hoe herken je het verschil tussen gezonde hulp en parentificatie?
Het verschil zit hem in de balans en de verantwoordelijkheid. Een kind mag best eens mama een knuffel geven als ze moe is, of papa helpen met de tafel dekken. Dat is normaal en gezond. Het gaat mis als het kind zich verplicht voelt om te zorgen, alsof het zijn taak is. Bijvoorbeeld: een kind dat niet meer met vriendjes afspreekt omdat het thuis “nodig” is om voor een zieke ouder te zorgen, dat is niet gezond. Of een kind dat zich schuldig voelt als het vrolijk speelt terwijl mama zich slecht voelt. Die emotionele last hoort niet bij een kind.
Let dus op de motivatie en frequentie van de zorgzaamheid. Vindt jouw kind het leuk om te helpen en gebeurt het spelenderwijs, of voel je dat er een serieuze ondertoon is en dat het kind zich verantwoordelijk voelt? In dat laatste geval spreken we van ongezonde parentificatie. Als ouder kun je hierin het verschil maken door duidelijke grenzen te stellen en tegen je kind te zeggen: “Lief dat je wilt helpen, maar dit is niet jouw zorg, dat is mijn verantwoordelijkheid.” Daarmee geef je het kind toestemming om weer kind te zijn, zonder zich schuldig te voelen.
Wat kun je als ouder doen om parentificatie te voorkomen of te stoppen?
Gelukkig kun je als ouder veel doen om parentificatie te voorkomen en een gezonde balans te bewaren. De allereerste stap is bewustwording. Dat is precies wat je nu aan het doen bent door hierover te lezen. Herken de signalen en erken dat het kan spelen, zonder jezelf meteen schuld te geven.
Veel ouders schrikken als ze beseffen dat hun kind wellicht te veel hooi op de vork neemt voor hen. Onthoud: het feit dat je dit inziet, betekent dat je een betrokken ouder bent die het anders wil doen. Dat is positief.
Hoe geef je als ouder de verantwoordelijkheid terug aan jezelf?
Vervolgens is het belangrijk om de verantwoordelijkheid terug te pakken die bij jou hoort. Wees eerlijk tegen jezelf: leun ik (onbewust) emotioneel op mijn kind? Deel ik zorgen met mijn kind die eigenlijk niet voor zijn oren bedoeld zijn? Probeer die last voortaan bij jezelf weg te halen door bijvoorbeeld met een andere volwassene te praten (partner, vriend, therapeut) in plaats van met je kind. Jíj bent de volwassene. Zoek steun bij gelijken, niet bij je kind.
Daarnaast kun je actief aan je kind laten merken dat jij het stuur in handen hebt. Kinderen voelen haarfijn aan als een ouder niet in zijn kracht staat. Werk dus aan je eigen welzijn: als jij mentaal gezond bent en je zaken op orde hebt, voelt je kind zich vrij om kind te zijn.
Natuurlijk mag je best eens verdrietig zijn waar je kind bij is. Het hoeft niet altijd zonneschijn te zijn. Maar leg uit dat jouw verdriet of boosheid niet de schuld of verantwoordelijkheid van het kind is. Zeg bijvoorbeeld: “Mama is even verdrietig, maar dat komt wel goed. Jij hoeft hier niets aan te doen, lieverd.” Zo weet het kind: oké, ik mag dit loslaten.
Hoe stel je grenzen als ouder om je kind weer kind te laten zijn?
Grenzen stellen is ook cruciaal. Merk je dat je kind te veel doet in huis of te vaak de rol van verzorger oppakt? Stuur hem dan liefdevol terug naar zijn eigen positie. Dat kan betekenen dat je zegt: “Dankjewel schat dat je wilt helpen, maar ga jij nu maar lekker spelen, dat is je belangrijkste taak.” Gun je kind die vrijheid.
Ten slotte, als je merkt dat patronen hardnekkig zijn of dat je zelf misschien dit vanuit je eigen jeugd meedraagt, schroom niet om hulp in te schakelen. Een coach, therapeut of een goed boek over familiesystemen en ouder-kindrelaties kan je nieuwe inzichten geven.
Soms is het nodig om als volwassene alsnog te rouwen om de gemiste zorg in je jeugd, zodat je die verantwoordelijkheid bij je ouders terug kunt leggen in plaats van bij je eigen kind.
Conclusie: doorbreek het patroon
Parentificatie is een dynamiek die generaties lang kan sluimerend als je niet actief aan de slag gaat om dit op te lossen. Het goede nieuws is dat jij als ouder nu de keuze hebt om het patroon te doorbreken. Door bewust te zijn van de natuurlijke orde in het gezin (denk aan de fontein: jij boven, je kind onder), kun je iedere dag kleine dingen doen om je kind weer kind te laten zijn.
Leuk dat je dit artikel leest
Je leest een artikel uit de kennisbank van de Authentieke Vrouw. Mijn naam is Diana Arkeveld. In mijn artikelen deel ik mijn kennis en ervaring met je. Wil je weten hoe ik je verder kan helpen?
🎙️ Podcast de Authentieke Vrouw
In de Authentieke Vrouw Podcast leer ik vrouwen hoe ze zonder poespas of zweverig gedoe eindelijk afrekenen met alle terugkerende patronen in hun leven.
Dit zorgt ervoor dat je op je 85e vol trots kan zeggen dat je keuzes in je leven hebt gemaakt die volledig bij je paste. Luister je mee?
🟢 Master Your Life
Master Your Life is het transformerende online programma voor vrouwen die weer de regie terug willen in hun leven en willen kappen met pleasen, gezonde grenzen willen leren stellen en zichzelf helemaal willen begrijpen.
Aan de hand van het principe van inzicht, herkennen en veranderen ga je daadwerkelijk veranderen naar de versie die jij wilt zijn. Je kunt direct instappen en meedoen met de livesessies die Diana organiseert en je vragen stellen in de community.
🟠 Masterclass
Aanstaande maandag geef ik de exclusieve masterclass: Ontdek het verborgen verband tussen emotioneel afwezige ouders en een slecht zelfbeeld, pleasegedrag en matige grenzen.
Na de Masterclass voel je een rust in je hoofd terugkeren, omdat je weet waar bepaalde gedachtes en patronen en twijfels vandaan komen.
Zodra je die kent, kunnen we ze doorbreken en die tweestrijd in jezelf stoppen.