Altijd op eieren lopen: waarom je dit doet en hoe je het doorbreekt
Ken je dat gevoel dat je altijd maar rekening moet houden met de emoties van anderen? Alsof je op eieren loopt, bang om iemand boos te maken of teleur te stellen?
Dit gedrag ontstaat vaak al in je jeugd, vooral als je bent opgegroeid met een ouder die emotioneel afwezig, onvoorspelbaar of kritisch was. Het is een overlevingsstrategie die ervoor zorgt dat je jezelf voortdurend aanpast, maar die op de lange termijn uitputtend is.
In dit artikel ontdek je waarom je dit doet, welke gevolgen het heeft en – het allerbelangrijkste – hoe je dit patroon kunt doorbreken.
Wat betekent ‘altijd op eieren lopen’ in de context van je jeugd?
Als kind ben je afhankelijk van je ouders voor liefde, veiligheid en goedkeuring. Maar wat als die goedkeuring voorwaardelijk was? Misschien had je een ouder die van het ene op het andere moment boos kon worden of zich totaal terugtrok.
Jij leerde daardoor om de stemming van je ouder te ‘lezen’ en je gedrag aan te passen om conflicten te vermijden. Dit is hoe ‘op eieren lopen’ ontstaat.
Hoe herken je het als je altijd op eieren loopt?
Dit is wat er gebeurt:
In gedrag
- Je checkt voortdurend de reactie van anderen voor je iets zegt
- Je verontschuldigt je vaak, ook voor kleine dingen
- Je aarzelt lang voordat je je mening geeft
- Je laat anderen beslissingen nemen, ook als je het er niet mee eens bent
- Je past je verhaal aan aan wat de ander wil horen
- Je vermijdt bepaalde onderwerpen om conflicten te voorkomen
- Je geeft vaak toe, zelfs als dat niet goed voelt
- Je vraagt steeds bevestiging aan anderen
- Je zegt “ja” terwijl je eigenlijk “nee” wilt zeggen
- Je neemt extra taken op je om anderen tevreden te houden
In je emoties:
- Je voelt spanning in je lichaam tijdens gesprekken
- Je hebt een drukkend gevoel op je borst
- Je voelt je zenuwachtig of gespannen in het bijzijn van bepaalde mensen
- Je bent bang dat anderen boos of teleurgesteld zullen zijn
- Je voelt je schuldig als je voor jezelf opkomt
- Je bent bezorgd dat anderen je zullen afwijzen
- Je hebt het gevoel dat je niet jezelf kunt zijn
In je gedachten:
- Je analyseert gesprekken achteraf en vraagt je af of je iets verkeerd hebt gezegd
- Je denkt: “Als ik dit zeg, zal de ander boos worden”
- Je gelooft dat jouw behoeften minder belangrijk zijn dan die van anderen
- Je maakt je zorgen over wat anderen van je denken
- Je bent bang om een “last” te zijn voor anderen
- Je denkt dat je niet goed genoeg bent zoals je bent
Dit patroon vind je terug in je hele leven.
Dit patroon neem je mee naar je volwassen leven. Op je werk of in relaties blijf je hypergefocust op de stemming van anderen. Je zegt liever niets wat iemand boos zou kunnen maken en je cijfert jezelf weg om de harmonie te bewaren.
Maar hierdoor verlies je jezelf steeds meer. Uiteindelijk leef je in een constante staat van stress en angst, zonder echt te weten wie jij bent of wat jij wilt.
Ligt het aan jou of aan de ander?
Het kan aan beide kanten liggen. Soms ben je extra voorzichtig omdat je bang bent om iemand boos te maken. Je herinnert je misschien eerdere situaties waarin een kleine opmerking leidde tot een grote ruzie, en nu wil je dat vermijden.
Maar het kan ook komen door de reacties van de ander. Als iemand snel geïrriteerd raakt of onvoorspelbaar reageert, is het logisch dat je voorzichtiger wordt. Je probeert dan de situatie te lezen en aan te voelen wat veilig is om te zeggen.
Emotioneel afwezige en narcistische ouders: hoe ontstaat dit patroon?
Als je ouders emotioneel afwezig of narcistisch waren, heb je waarschijnlijk als kind veel moeten aanpassen om hun goedkeuring te krijgen.
Dit kon zich op verschillende manieren uiten:
- Emotioneel afwezige ouders waren fysiek aanwezig, maar gaven je weinig emotionele steun. Misschien reageerden ze kil op jouw gevoelens of lieten ze je geloven dat je ‘te gevoelig’ was.
- Bij narcistische ouders draaide alles om hen. Jij moest altijd voldoen aan hun verwachtingen en kreeg alleen positieve aandacht als je iets presteerde. Vaak is een narcistische ouder onvoorspelbaar. Hij of zij kan bijvoorbeeld zomaar boos worden. Dit zorgt ervoor dat je probeert te voorkomen dat hun stemming of mood zomaar veranderd.
Wat leer je als kind hierdoor?
Als kind leer je hierdoor:
- “Mijn emoties zijn niet belangrijk.”
- “Liefde moet ik verdienen.”
- “Ik moet me aanpassen om geaccepteerd te worden.”
Dit leidt tot pleasegedrag en perfectionisme. Je wil koste wat het kost conflicten vermijden en zet de behoeften van anderen altijd op de eerste plek.
Het kan zelfs zover gaan dat je het moeilijk vindt om beslissingen te nemen, omdat je bang bent voor negatieve reacties.
Hierdoor blijf je vastzitten in een patroon waarin je altijd probeert goedkeuring van anderen te krijgen, zonder dat je echt jezelf bent.
De gevolgen van altijd op eieren lopen
Dit patroon kan op de lange termijn grote gevolgen hebben voor je mentale en emotionele welzijn:
- Chronische stress en angst: Je zenuwstelsel blijft continu in een staat van paraatheid.
- Verlies van identiteit: Je weet niet meer wat jij zelf wil, omdat je altijd bezig bent met de wensen van anderen.
- Moeite met grenzen stellen: Je durft geen nee te zeggen, omdat je bang bent voor afwijzing.
- Ongezonde relaties: Je trekt vaak mensen aan die jouw grenzen niet respecteren, simpelweg omdat je nooit hebt geleerd hoe je ze moet bewaken.
- Fysieke klachten: Langdurige stress kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn en andere lichamelijke klachten.
- Angst voor confrontaties: Omdat je bang bent voor de reactie van anderen, slik je je eigen gevoelens in. Hierdoor bouwt spanning zich op en kun je op een gegeven moment emotioneel uitgeput raken.
Herken je dit? Weet dan dat er een weg uit is. Het is mogelijk om te stoppen met op eieren lopen en steviger in je eigen kracht te staan.
Wat is het verband tussen op eieren lopen en een toxische relatie?
Als je constant op eieren loopt in je relatie, kan dat een waarschuwing zijn dat er iets niet klopt in je relatie. In een gezonde relatie mag je jezelf zijn. Je kunt zeggen wat je denkt en voelt zonder bang te zijn voor de reactie van de ander.
In een toxische of narcistische relatie ligt dat anders. Daar heerst vaak een onevenwichtige machtsverhouding. De ene persoon voelt zich klein en onzeker, terwijl de ander bepaalt wat er gebeurt. Dit kan komen door manipulatie, controle of een gebrek aan respect voor jouw gevoelens.
Hier zijn een paar signalen dat je relatie ongezond kan zijn:
✅ Je durft niet eerlijk te zeggen wat je denkt, uit angst voor een boze of negatieve reactie.
✅ Je past je constant aan om conflicten te vermijden.
✅ Je voelt je uitgeput en gespannen na contact met de ander.
✅ Jij neemt altijd de verantwoordelijkheid, ook als het niet jouw schuld is.
✅ Je hebt het gevoel dat je nooit goed genoeg bent.
Als je jezelf hierin herkent, is het goed om stil te staan bij de vraag: Is dit de relatie die ik wil? En nog belangrijker: Hoe kan ik beter voor mezelf zorgen?
Hoe doorbreek je dit patroon?
De eerste stap is bewustwording. Zodra je inziet waar je gedrag vandaan komt, kun je eraan werken om het te veranderen. Hier zijn enkele belangrijke stappen:
Herken je patroon
Op eieren lopen is een patroon wat niet zomaar ontstaat. Het is belangrijk dat je gaat begrijpen hoe dit ontstaat. En nee, je hoeft niet je hele verleden onder de loep te nemen, maar het is wel belangrijk om te weten waar je gedrag z’n oorsprong heeft. Dit gedrag is aangeleerd en heeft een oorzaak.
Stop met jezelf de schuld geven
Jij bent niet het probleem. Je hebt als kind een strategie ontwikkeld om je veilig te voelen, maar die strategie is nu niet meer nodig. In sommige gevallen is het goed om te zien dat je bent opgegroeid in een onveilige omgeving, waardoor je dit gedrag bent gaan laten zien.
Leer je grenzen voelen en aangeven
Dit is spannend, maar oefen met kleine stapjes. Zeg eens nee tegen iets kleins en bouw dit langzaam op.
- Oefen met zinnen als: “Dat werkt niet voor mij” of “Ik heb tijd nodig om hierover na te denken”
- Begin klein, met een “nee” zonder uitgebreide uitleg
- Leer het verschil herkennen tussen schuld en verantwoordelijkheid
- Begrijp dat grenzen stellen niet betekent dat je egoïstisch bent
Werk aan zelfliefde
Je hoeft niets te bewijzen om goed genoeg te zijn. Je bent waardevol zoals je bent.
Wanneer is afstand nemen noodzakelijk?
Sommige relaties zullen nooit veranderen. Als iemand jouw grenzen blijft overschrijden of je emotioneel leegzuigt, is afstand nemen soms de enige optie. Dit kan gelden voor vriendschappen, werkrelaties en zelfs familiebanden. Onthoud: je bent niet verplicht om contact te houden met iemand die jou steeds weer pijn doet.
Dit kan een moeilijk en emotioneel proces zijn. Misschien voel je schuld of twijfel je of je de juiste keuze maakt. Maar onthoud dat jij recht hebt op een omgeving die je ondersteunt in plaats van uitput. Soms is afstand nemen de enige manier om écht te kunnen helen.
De tekst gaat verder onder dit blok.
🎙️ Podcast over in gesprek gaan met je ouders (of juist niet)
Ik heb ook een podcast opgenomen over of je het gesprek met je ouders moet aangaan over je jeugd. Hieronder vind je deze podcast, te beluisteren via Spotify.
Je mag stoppen met op eieren lopen
Je hebt ontdekt waarom je altijd rekening houdt met anderen en hoe dit is ontstaan. Vaak is dit gedrag wat je hebt aangeleerd een manier om jezelf veilig te voelen. Maar wat vroeger nodig was, helpt je nu niet meer. Altijd op eieren lopen zorgt voor stress, onzekerheid en vermoeidheid. Je raakt jezelf kwijt omdat je steeds bezig bent met wat anderen willen. Maar je kunt dit veranderen.
Bewustwording is de eerste stap. Daarna kun je oefenen met grenzen aangeven, beter voor jezelf zorgen en stoppen met jezelf de schuld geven. Dit hoeft niet in één keer. Kleine stappen maken al een groot verschil.
Je hebt lang genoeg rekening gehouden met anderen. Nu is het tijd om ruimte in te nemen voor jezelf. Dit betekent niet dat je egoïstisch bent – het betekent dat je eindelijk voor jezelf kiest.
Leuk dat je dit artikel leest
Je leest een artikel uit de kennisbank van de Authentieke Vrouw. Mijn naam is Diana Arkeveld. In mijn artikelen deel ik mijn kennis en ervaring met je. Wil je weten hoe ik je verder kan helpen?
🎙️ Podcast de Authentieke Vrouw
In de Authentieke Vrouw Podcast leer ik vrouwen hoe ze zonder poespas of zweverig gedoe eindelijk afrekenen met alle terugkerende patronen in hun leven.
Dit zorgt ervoor dat je op je 85e vol trots kan zeggen dat je keuzes in je leven hebt gemaakt die volledig bij je paste. Luister je mee?
🟢 Master Your Life
Master Your Life is het transformerende online programma voor vrouwen die weer de regie terug willen in hun leven en willen kappen met pleasen, gezonde grenzen willen leren stellen en zichzelf helemaal willen begrijpen.
Aan de hand van het principe van inzicht, herkennen en veranderen ga je daadwerkelijk veranderen naar de versie die jij wilt zijn. Je kunt direct instappen en meedoen met de livesessies die Diana organiseert en je vragen stellen in de community.
🟠 Masterclass
Aanstaande maandag geef ik de exclusieve masterclass: Ontdek het verborgen verband tussen emotioneel afwezige ouders en een slecht zelfbeeld, pleasegedrag en matige grenzen.
Na de Masterclass voel je een rust in je hoofd terugkeren, omdat je weet waar bepaalde gedachtes en patronen en twijfels vandaan komen.
Zodra je die kent, kunnen we ze doorbreken en die tweestrijd in jezelf stoppen.